KosovaLive360

Kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj ka reaguar për kthimin e karateistëve kosovarë nga autoritetet serbe në Merdare.

Ai ka thënë se këtë akt ndalese të shtetit serb, të dytin më radhë, brenda një kohe të shkurtë, e konsiderojmë të papresedan dhe veprim që sinjalizon se Serbia po qëndron në politikat nacionaliste të konfliktit dhe refuzimit, në vend të bashkëpunimit dhe frymës së vlerave të përbashkëta evropiane.

“Ndalimi i Kombëtares së Kosovës për të marrë pjesë në Kampionatin Evropian të Karatesë në Novi Sad, kryeqytetin e Vojvodinës, është akt i papranueshëm, i papresedan dhe i tmerrshëm, për shekullin 21 të kontekstit të integrimeve europiane dhe nuk i kontribuon normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet dy shteteve.

Kthimi nga Merdarja në shtëpi i karateistëve tanë duke mos i lejuar që të garojnë në një event sportiv është shkelje flagrante e të gjitha Konventave Ndërkombëtare për lëvizje të lirë dhe diskriminim në baza entike.

Autoritetet serbe janë njoftuar më tre maj për këtë udhëtim dhe pretendimi se ato nuk janë informuar më kohë është i paqëndrueshëm. Po ashtu, Zyra  Ndërlidhëse e Kosovës i ka njoftuar autoritetet e Serbisë për udhëtimin e sportistëve tanë për në Novi Sad.

Marrëveshja ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit për paralajmërimin e vizitave 48 orë përpara ka të bëjë me zyrtarët shtetëror, përkatësisht me politikanët e rangut të lartë, por jo edhe me sportistët. Por edhe sipas kësaj Marrëveshjeje, Serbia është dashur të reagojë pas 24 orëve nëse është kundër vizitës, por këtë nuk e ka bërë.

Këtë akt ndalese të shtetit serb, të dytin më radhë, brenda një kohe të shkurtë, e konsiderojmë të papresedan dhe veprim që sinjalizon se Serbia po qëndron në politikat nacionaliste të konfliktit dhe refuzimit, në vend të bashkëpunimit dhe frymës së vlerave të përbashkëta evropiane”.

Të Rekomanduara